София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за Иван Тодоров

Беше задържан тази сутрин

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест за собственика на ИТ компанията "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Той беше задържан тази сутрин на летище "София" по обвинение в кибертероризъм и съучастие в хакерската атака срещу сървър на НАП, вследствие на която изтекоха личните данни на милиони българи. Първоначално неговата мярка беше за 72 часа задържане под стража и в момента се намира в арест на Националната следствена служба.

Според прокуратурата, в компютрите на фирмата на Тодоров са открити източените от НАП данни, което е основно доказателство по случая.

"Тази мярка е възмутителна", коментира адвокат Ина Лулчева, която ще го защитава. Мотивите на обвинението са, че има опасност шефът на "ТАД Груп" да се укрие, но Лулчева напомни, че той сам и доброволно се е прибрал в България.

Тя обясни, че не разбира и защо прокуратурата иска постоянен арест, след като другите двама обвинени - неговите служители Кристиян Бойков и Георги Янев, са с по-леки мерки за неотклонение.

Кристиян Бойков, който прокуратурата посочи като физически извършител на хакерската атака, в момента е на свобода с мярка подписка, а търговският директор на компанията - Янев, беше пуснат под гаранция от 20 000 лв.