София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спецсъда гледа мярката за неотклонение на Митьо Очите

Той е под постоянен арест от 16 февруари

пропускане
5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Апелативният специализиран наказателен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите. Очите е с мярка постоянен арест, постановена му преди няколко дни – на 16 февруари, след като беше екстрадиран от Турция.

Той беше задържан в Истанбул още на 4 август 2018 г., но екстрадиран у нас едва преди няколко дни. На 2 август 2018 г., при зрелищна акция на МВР беше разбита оглавяваната от него група за рекет, палежи и побоища.

Освен Очите в групата участвали и общински съветници от Несебър и Бургас - Бенчо Бенчев и Пейко Янков. Бенчев беше задържан, а след това пуснат под парична гаранция от 50 000 лева. Общинарят стана клиент на прокуратурата за това, че е укрил в Турция и Гърция несебърския бос. Янков пък участвал в изнудване, за което се събират данни вече 2 години, както за палеж и участие в организирана престъпна група.

Пред спецмагистрати Димитър Желязков се оплака от влошено здравословно състояние и каза, че бил в Турция за преглед, защото бил опериран там.

На 16-и февруари след продължило часове наред заседание и едно отлагане, магистратите решиха, че има опасност обвиненият в ръководене на престъпна група за рекет, побои и палежи може да се укрие, ако бъде пуснат на свобода.

Паузата се наложи заради здравословното състояние на Митьо Очите, за което обясни, че е влошено. Той припомни, че е претърпял медицинска операция в областта на корема, а сега ранната му е отворена и кърви. Желязков заяви, че при това положение няма как да остане в ареста, защото там няма нужните условия да поддържа необходимата санитарна хигиена.