Гледай
на живо

Спецсъдът прекрати делото срещу Павел Александров

Магистратите върнаха делото на прокурора

Специализирания наказателен съд  прекрати делото срещу Павел Александров - бивш шеф на Фонда за лечение на деца. Съдът върна делото на прокуратурата заради неясноти и противоречия в обвинителния акт.

В мотивите си спецсъдът посочва, че в обвинителния акт има разминаване между датите на Радева и останалите трима подсъдими, когато са се сговорили да вършат престъпление. Според магистраните липсват и фактически твърдения за метода на осъществяване на конкретното присвояване, съобщи 24 часа.

Прокуратурата обяви, че ще обжалва решението.

Александров и още трима бивши служителите са обвинени за неправомерно харчене на пари, прехвърляне на задължения към здравната каса и длъжностни престъпления. Според прокуратурата през септември 2014 г. Александров мотивирал за участие в престъпното сдружение нея, икономиста Татяна Радева и контрольора на дейността на фонда Станислава Горанова.  Те подписвали финансови документи, с които неправомерно са харчени пари от бюджета на фонда. Средства били давани, например, за командировки и семинари.

Александров подписвал без обществени поръчки договори за лечение на деца в чужбина, главно в болница „Аджъбадем”, Турция. Решенията били еднолични и с неясни критерии от шефа на фонда, който не е лекар.