София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спецсъдът заседава по делото срещу Петър Москов

Бившият здравен министър е обвиняем заради бартера с турските ваксини

5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов днес отново се изправя пред Специализирания съд, заради бартера с турски ваксини, който е сключил през 2015 г.

През 2016 година Москов и заместникът му Адам Персенски бяха обвинени в престъпление по служба и безстопанственост.

Държавното обвинение посочва, че в резултат на сделката България е приела от турската страна ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. От сделката пък за здравното министерство настъпили щети в размер на над 325 000 лв.

През септември делото започна по същество. Процесът ще върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Те са над 200 и сред тях са Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев. Има и такива със защитена самоличност. Очаква се днес по случая да бъдат разпитани министри от кабинета "Борисов" 2.

При откриването на процеса Петър москов обяви, че в обвинителния акт няма нито едно доказателство срещу него и в съда не трябва да е той, а представители на БСП и ДПС, които са „разпалили страховете на хората“.