София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пациент почина във видинската болница

Заради развален апарат за хемодиализа

5 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Един от пациентите на хемодиализа във видинската болница е починал, а друг е в кома. Причината е авария на единствената машина за болнично лечение, която извършва животоподържащата процедура на 45 души от региона. 

В понеделник мъжът пропуснал диализния сеанс. Във вторник той е уведомен за аварията на апарата и са му посочени алтернативите за извършване на процедурата. Той казал, че днес ще се обади за да замине на диализа в Монтана. Тази сутрин обаче той се почувствал много зле и извикал Бърза помощ. Докато бъде закаран до спешното отделение на болницата във Видин, човекът изпаднал в терминално състояние и починал, каза директорът на МБАЛ „Св. Петка“ във Видин Цветан Василев.

Втори пациент е в кома вследствие на авариралата хемодиализна техника. Той е заминал за спешна животоспасяващата процедура в Лом. В момента пациентът е в тежко състояние, въпреки че вече е диализиран.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди незабавна проверка по случая с аварията. 

Междувременно някои от болните потърсиха лечение в Монтана, но на собствени разноски. Днес от здравното министерство съобщиха, че вече е създадена организация за безплатен транспорт на пациентите до Монтана и Лом.

До няколко дни от Министерство на здравеопазването се очаква да отпуснат 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на апарати за хемодиализа, легла и водоочистваща система.

Директорът на видинската болница съобщи, че аварията ще бъде отстранена до края на седмицата.

Омбудсманът Мая Манолова посети днес Видин, за да се запознае отблизо с проблема в болницата. Тя бе възмутена от факта, че в града има център за хемодиализа, който е трябвало да получи лиценз до 15 септември и да започне работа, но поради някакви причини центърът не е получил лиценза.