София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спират колата от движение при изтекала книжка

Досега санкцията беше сваляне на табелите на автомобила

6 годиниОбщество 107 Боряна Райчева

Наказанието за шофиране с изтекла книжка ще бъде временно спиране на автомобила от движение, това гласуваха на второ четене депутатите от  транспортната комисията на Народното събрание. Досега санкцията беше сваляне на табелите на автомобила. Днес транспортната комсията гласува наказанието за неподновен документ да е спиране от движение в срок до 12 месеца или до представяне на валидна шофьорска книжка. Зам.-председателят от БСП Георги Свилeнски предложи санкцията да бъде само глоба, но предложението му не беше прието.  Според БСП работата на комисията е некачествена и отказват да подкрепят промените в  Закона за движение на пътищата. „Шофирането с шофьорска книжка с изтекла валидност се приравняваше на това да управляваш автомобил след употреба на наркотици, алкохол или въобще да няма книжка“, заяви Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия от ГЕРБ, и добави, че затова се прави предложение за по-леко наказание.

Председателят на комисията Халил Летифов заяви от своя страна, че гласуваният вариант не е най-добрият и посочи, че според него тази поправка ще търпи нови корекциии в бъдеще.

Наскоро полицията свали регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев, който шофираше с изтекла книжката и това привлече общественото внимание.