София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Спират помощите на мързеливи безработни

Безработицата в България с рекордни ниски нива

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

4500 безработни останаха без помощи тази година, сочат данни на Агенцията за социално подпомагане. Причината: отказват да извършват общественополезна дейост. Безработните са задължени от държавата да полагат общественополезен труд – миене на улици, охраняване на сгради, чистене на градинки. При отказ за извършване на задълженията им, месечните помощи се спират за срок от два месеца, а при повторен отказ се спират за две години.

От Агенцията по заетост съобщават, че 1525 безработни вече са наказани със спиране на финансовото подпомагане, защото повторно отказват извършване на общественополезна дейност. За да се засили контрола над работещите ще бъдат наети 200 безработни, които да се занимават с организирането и контрола на терен.

Кметове от цяла България посочват, че основен контингент на социалните програми за заетост са хора в предпенсионна възраст, младежи с основно или средно образование и младежи с психични проблеми.

Последните изследвания на Евростат показват, че безработицата в България остава рекордно ниско ниво и през месец август на месечна база. Това е най-ниското равнище на безработица от края на 2008 нгодина в страната.

Безработицата в Европейския съюз като цяло остава без промяна през август на месечна база на ниво от 6,8%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,5% през август 2017 г., което е разлика от 1,3 пр.п. Това най-ниското ниво на безработицата от април 2008 г.