София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СПИРАТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БОЛНИЦИ

ПРЕДСТОИ МИНИСТЪР МОСКОВ ДА ПРЕКРАТИ ПРОЕКТА

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Предстои министърът на здравеопазването Петър Москов да прекрати проекта за приватизация на болниците. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

Борисов заяви, че заедно с министър Москов са предприели тази стъпка, за да могат да реформират цялата здравна система. От думите на премиера стана ясно, че разходите в здравеопазването се увеличават всяка година с няколко милиарда.
Държавата изразходва над 4 милиарда, а отделно хората си доплащат около 48 % от лечението, което по изчисленията на премиера възлиза на около 8 милиарда лева. Той подчерта че хората като цяло не са доволни от здравните услуги, които им се предлагат.
Предстоят дебати по темата за изтичането на средства от здравната каса. Реформата засяга и този проблем.
Проектът за промени в Закона за здравните заведения дава възможност за приватизиране на отделни болници.
Припомняме, че преди няколко дни заместник министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че в приватизираните болници ще се запази лечебната дейност.
Решението за приватизация на областните здравни заведения се взима от общото събрание, където се събират представители от всички общини. Шарков добави, че ще се даде възможност за инвестиране на частни капитали в съществуващите болници, вместо да се строят нови.