София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спор в македонския парламент за името на страната

Заев призова депутатите да погледнат към бъдещето и да гласуват „за“ промяна на името

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първият ден от парламентарния дебат в македонския парламент по предложените конституционни промени за името на Македония премина в диаметрално противоположни позиции на депутатите от мнозинството и опозицията.

Заседанието започна с искането на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски да отпадне тази точка от дневния ред. След като искането беше отхвърлено от мнозинството, дебатът се сведе до поредица от взаимни обвинения и критики между правителството и опозицията.

Премиерът Зоран Заев призова народните представители за помирение и прошка, към който призив се присъединиха и депутати от управляващото мнозинство с тезата, че договорът е исторически шанс за напредъка на Македония.  "Нека да покажем на света, че над всички вътрешни политически недоразумения и конфликти имаме общ интерес - бъдещето на нашата страна", каза Заев пред парламента.

"Призовавам депутатите да мислят и да погледнат в бъдещето дали искат европейска Македония или страна в изолация, бедност и несигурност", каза Заев, цитиран от Ройтерс.

Той каза, че ако правителството му не успее да осигури мнозинство, за да промени името на страната, ще се има нови избори.

Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ заяви, че сегашният парламент няма легитимността да взема решения за конституционни промени.

Процедурата за приемане на конституционни промени е дълга и изисква няколко кръга от гласувания, като дебатът днес е първият етап. Ако коалицията на Заев осигури мнозинство от две трети за промените, процедурата може да приключи в средата на януари.

Според споразумението Скопие официално ще приеме името на Република Северна Македония, заместващо Бившата югославска република Македония, за да се присъедини към НАТО и да започне процеса на присъединяване към ЕС.