София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според Борисов отсрочката за Брекзит трябва да е кратка

От европарламента в Брюксел премиерът коментира актуални теми

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Отсрочката за Брекзит трябва да бъде кратка и с много ясно време, за да може да се случи. Това каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

„Сигурно цяла нощ ще работим по темата за Брекзит и тя касае десетки хиляди български граждани, както и немалко англичани. За съжаление, пак излизам лош пророк, но съм изключително разтревожен от това, което ще се случи. Ето времето изтича. 1000 дни се работи по Брекзит, остават още 7 и е пълна неяснота. Не виждам как може това да се подкрепи, което иска Великобритания до 30 юни. Това означава, че техните евродепутати трябва да ходят на предизборна кампания. Така че някаква кратка отсрочка, това ѝ обещах и на Тереза Мей в два разговора по телефона, за някаква кратка отсрочка – да“, заяви Борисов.

По думите му британският парламент трябва да вземе решение. „В противен случай не виждам как ще се провеждат европейски избори. Ако те участват и датата е след 30 юни, означава, че след това държавите по квотния принцип, които след това ще получат евродепутати как ще си подредят листите, как ще участват в кампаниите. И най-вече британските евродепутати – те каква кампания ще водят, какви избори ще проведат. Така че много тежък разговор ще бъде днес. Мишел Барние не вижда някакво по-различно решение“, допълни той и допусна, че е много вероятно и другата седмица пак да ги извикат в Брюксел.

„Трябва да бъде кратка отсрочката и с много ясно време, за да може да се случи“, подчерта премиерът.