София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според Яне Янев правителството е съставено от „жълти лапащи чудовища“

Кабинетът „Герджиков“ е диктуван от проруски олигарси, смята той

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Не може да има резултатна борба с корупцията при този корупционен модел, при тази посттоталитарна държава. Това каза Яне Янев в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Преходът още не е свършил. За да свърши, политическата класа трябва да се отърве от неолибералното мислене. То е основата на корупционната среда, коментира политикът.

Той посочи, че Виктор Орбан в Унгария е направил нова конституция, създал е прозрачно правосъдие и е успял да се справи с проблемите, които България има вече 25 години.

Според него борба с корупцията не може да водят тези, които са част от паралелната държава, тези, които „пет пъти управляваха България и пет пъти я доведоха до финансов банкрут, които я разориха“.

Сега облечени в бяло излизат и казват, че те са новото и че ще преборят паралелната държава. Това е наглост, коментира Янев.

Нинова да ликвидира паралелната държава – е все едно да ликвидира себе си, добави той.

Петима премиери от БСП докараха България до просешка тояга, не мога да повярвам, че Нинова ще направи нещо различно, каза Яне Янев.

Той показа постановление на прокуратурата за образуване на наказателно производство срещу Татяна Шарланджиева и Корнелия Нинова.

Според него служебното правителство не може да води някаква нова политика, понеже е съставено от няколко проруски олигарси в „един момент – червени, в друг –жълти, после пак червени“ и „те са начертали схемите“.

Това правителство е ред бесепари, ред жълти лапащи чудовища, ред ченгета и по някой случайно попаднал, обобщи Янев.