София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Според КЕВР токът поскъпва по международни причини

Имало рязък скок на емисиите въглероден диоксид

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"Поскъпването на тока, парното и топлата вода от 1 юли е по причини извън България, върху които нито правителството, нито Комисията за енергийно и водно регулиране може да влияе". Това заяви в Народното събрание председателят на КЕВР Иван Иванов.
 
Едната причина, според Иванов  е  свързана с резкия скок на емисиите въглероден диоксид на световните пазари, които на европейските борси били достигнали 25 евро за тон. Той допълни, че тези емисии се купуват от всички енергийни дружества.
 
Другата причина  била свързана с усложнената обстановка в Иран и Венецуела, което предизвиквало  сътресения на пазара на суров петрол, който участва във формулата за изчисление на цената на природния газ.
 
Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране припомни, че цената на природния газ от 1 юни ще бъде внесена от „Булгаргаз" на 10 юни.
 
Припомняме, че от  КЕВР предложиха цената на тока от 1 юли да бъде увеличена с 3.48%. Това предложението е разгледано на проведено заседание на базата на постъпилите искания на трите електроразпределителни дружества.