София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спорове удължиха конференцията за климата

Държавите не успяват да договорят парите за програми срещу вредни емисии

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Конференцията в Мадрид на  Организацията на обединените нации, посветена на темата за борбата с климатичните промени, извънредно беше удължена. 
 
Първоначално форумът трябваше да приключи в петък, но разгорещени спорове между държавите-членки наложиха удължаването му.
 
Наблюдателите на процесите, коментират, че разграничението между бедни и богати страни никога не е било толкова очевидно, колкото е проличало именно в тези спорове.
 
Основният конфликт е породен от липсата на съгласие за това откъде трябва да дойде финансирането на програмите за намаляване на вредните емисии. 
 
Спор предизвика и въпросът за това какви общи правила за еко норми да бъдат въведени.Близо 80 от по-бедните държави, подкрепени от Европейския съюз, настояват за по-строги ограничения на емисиите от записаните в Парижкото споразумение. В същото време, големите замърсители  като САЩ, Индия и Китай отказват да поставят подписа си под подобни рестриктивни мерки.