Гледай
на живо

Спорът за либийския кораб е частно-правен

Танкерът получил разрешение да отплава на 27 декември

Спорът за либийския кораб е частно-правен Министърът на транспорта Росен Желязков коментира казуса, при който български кораби са заплашени да... thumbnail text

Министърът на транспорта Росен Желязков коментира казуса, при който български кораби са заплашени да бъдат задържани на либийски пристанища заради съдебен спор за собствеността на либийски танкер, престоял две години на пристанище Бургас.

"Компанията "Булгаргеомин" е упражнила морската ипотека, която е учредена, или поне документите сочат, че е учредена в Гърция. Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван, в последствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител", каза Желязков.

След опити за уреждане на взаимоотношенията, е учредена морска ипотека и след публична продан танкерът минава в ръцете на "Булгаргеомин". Казусът е частно-правен с международен оттенък заради либийската реакция, подчерта Желязков.

Корабът в края на 2017 г. първоначално е арестуван, в последствие му се забранява плаването, докато траят процедурите през частен съдебен изпълнител. 

След публична продан, корабът получава разрешение да отплава на 27 декември. В момента се намира на 20 мили от Созопол, извън териториалните води на България.

Танкерът, чиято собственост оспорват българска компания и държавата Либия, е напуснал пристанище Бургас в края на миналата година, знамето му е свалено с помощта на Българската морска администрация и "Гранична полиция", и е предаден в ръцете на украински екипаж. Либия протестира решението пред българското външно министерство и ООН.