София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сред среща при Бойко Борисов: няма да има по-ниски пенсии

Пенсиите ще се изчисляват и по новата, и по-старата формула

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Няма да има намаляване на пенсиите, те ще се изчисляват както по стария начин, така и по новата формула.
Това стана ясно след спешна среща при премиера Бойко Борисов по повод промените в изчисляването на пенсиите, което предизвика сериозно обществено недоволство.
Борисов е възложил на министъра, НОИ и синдикатите да подготвят корекции в законодателството за общественото осигуряване, така че да се вземат трите най-силни години (1997-1999), но на база доказаните индивидуални осигуровки на всеки работещ.
Ако има разлика в изчислените резултати, да бъде отпуснат по-високият размер на пенсията. "Ще се опитаме да успокоим обществеността. Никой няма намерение да ощетява никого", каза националният секретар на КНСБ Ася Гонева.
С новите правила за изчисляване на пенсиите е възможно да се получи с 200 процента по-ниска пенсия, предупреди бивш депутат от Реформаторския блок.
Основната цел на спешната среща при премиера е да няма хора, които да получат по-малка от очакваната пенсия и да се чувстват ощетени.
Спекулациите за в пъти по-малки пенсии, са малоумни, подчепта лидерът на КТ „подкрепа“ Димитър Манолов.
Средствата в НОИ са достатъчно - над 10 млрд. лв.
Осигурителният институт е готов да изчислява пенсии и по старата, и по новата методика, за да няма ощетени.
Ще се търси и механизъм за компенсации, сигурен е шефът на НОИ Ивайло Иванов.