Гледай
на живо

Средната класа в Русия изчезва

Хората масово обедняват, сочи изследване

Делът на руснаците, които влизат в графа „средна класа", е намалял през последните четири години, докато броят на тези, които считат, че техните доходи са ниски, се е увеличил през същия период.
Индексът разглежда условния жител на Русия под името Иванов като типичен представител на средната класа.
Тези, които могат да спестят пари, да пътуват, да ходят на ресторанти, принадлежат към този клас.
Ако доходът е достатъчен само за основните разходи, хората се смятат за представители на класа под средното ниво. През 2014 г. 60% от респондентите считат себе си за средна класа, а до 2018 г. техният дял намалява до 47%. Според проучването през 2015-2017 г. се наблюдава рязък спад. От началото на 2018 г. делът на средната класа остава стабилен, заяви началникът на аналитичния отдел на Сбербанк Ярослав Лисоволик. В същото време делът на руснаците, които считат доходите си под средните, се е увеличил от 35% на 48% за същия период.
Анализаторите на Сбербанк твърдят, че Москва е пострадала най-много от кризата. Ако до края на 2017 г. реалните доходи на всички руснаци са 11% по-ниски от нивото от 2013 г., то сега те са с 21% по-ниски сред московчаните.
Според Росстат реалните доходи на гражданите намаляват вече пет години поред от 2014 г. насам. В Министерството на икономическото развитие обаче, за което агенцията твърди, смятат, че през 2019 г. реалните доходи ще се увеличат с един процент, през 2020 г. - с 1,5%, а през следващите години - с 2,2-2,4%.