София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Средният престой в болница у нас е 5,3 дни

Най-дълъг е болничният престой в Чехия и Хърватия

пропускане
5 годиниЗдраве 10 Боряна Райчева

През 2016 г. средната продължителност на болничния престой за болни в различни държави-членки на Европейския съюз (ЕС) варира между 5 и 10 дни. В България средният престой на пациент в болница е 5,3 дни. Изпреварва ни само Холандия с 4,5 дни, сочат данни на Евростат за 2016 г., публикувани на електронната страница на организацията.

От 25-те държави-членки на ЕС, за които има данни за 2016 г., двете страни с най-висока средна продължителност на престоя са Чехия (9,6 дни) и Хърватия (9,3 дни).

В челната петорка на държавите с най-дълъг болничен престой са и двете най-мощни европейски икономики - Франция с 9,1 дни и Германия с 9 дни, коментират от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От там поясняват, че болничният престой в различните държави зависи от фактори, свързани с организацията на здравните системи и начина на плащане.

Средният престой на болните в България вероятно би бил още по-кратък, ако не беше изискването на НРД за минимален престой, коментират от ЦЗПЗ. В същото време броят на хоспитализациите у нас е сред най-високите в ЕС.

От ЦЗПЗ поясняват, че краткият болничен престой е позитивен знак и е световна тенденция в развитието на съвременната медицина, която става все по-интензивна. Но той може и да е знак, че в болница се извършват много дейности, които биха могли да са амбулаторни.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи най-дълъг е престоят в психиатричните болници (59,7 дни), в центровете за психично здраве (20,3 дни) и в специализираните болници за продължително лечение и рехабилитация (13,2 дни).

Най-кратък е средният престой в частните болници (средно 3,9 дни), което е по-малко и от средното за ЕС.