Гледай
на живо

Среща между Путин и Ердоган

Поводът е сделката за С-400

Вашингтон не успя да предложи на Анкара същите условия за споразумение за противоракетните системи на САЩ Patriot, които Русия предложи по силата на договора за противоракетна система С-400. Това съобщи турският президент Тайип Ердоган.
Ние финализирахме споразумението за C-400, продължаваме да плащаме спрямо договора. Предложихме на САЩ да купим Patriot, но САЩ не ни предложиха правилните условия. Така че сделката C-400 се изпълнява, а през юли чакаме доставката на комплексите, коментира той пред телевизионния канал "Хабертюрк". Президентът добави, че позицията на Вашингтон относно закупуването на S-400 от Анкара е "много погрешна" и "Турция не я харесва".
САЩ активно се опитват да не позволят на Турция да купува комплекси С-400 от Русия. В понеделник Вашингтон, във връзка с плановете на Анкара за придобиване на С-400, обяви, че спира доставките за Турция на оборудване, свързано с програмата за създаване на най-новия изтребител F-35.
Турският лидер припомни неотдавнашните изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно конфликта между Анкара и Вашингтон. "Генералният секретар каза важни неща. Той заяви, че е неправилно да се налагат санкции срещу членовете на съюза, защото имаме нужда един от друг", коментира Ердоган.
На 8 април турският президент ще посети Москва, където ще обсъди въпроса за договора с Русия за С-400.