София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Среща на външните министри на 28-те държави-членки на ЕС

Една от централните теми на срещата ще бъде ситуацията в Либия

4 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Първата среща на министрите на външните работи на 28-те държави-членки на ЕС, председателствана от новия глава на дипломацията на общността Жозеф Борел, ще се проведе в Брюксел в понеделник. Програмата на срещата ще включва подготовка за срещата на върха на ЕС на 12-13 декември, отношенията с Африка, Либия и меморандум за разграничаване на морските зони между страната и Анкара, ситуацията в Боливия, както и Съвместния цялостен план за действие по Иранската ядрена програма (JCPOA) след заседание във Виена на комисията по изпълнението на сделката. Освен това, както се очаква, министрите ще проследят отблизо напредъка и резултатите от срещата на върха на Норманската четворка (Русия, Украйна, Франция, Германия) в Париж за разрешаване на конфликта в Украйна.
"Жозеп Борел ще председателства Съвета на ЕС за първи път. Срещата ще започне с обсъждане на текущи въпроси, което ще позволи на министрите да разглеждат актуални въпроси от международния дневен ред. Те могат да включват въпроси на външната политика, които вероятно ще бъдат част от дневния ред на Европейския съвет на 12-13 декември ", съобщиха от Съвет на ЕС пред репортери.
Друга важна тема на срещата ще бъдат отношенията ЕС-Африка. "Външните министри ще обсъдят отношенията между ЕС и Африка при подготовката за предстоящите министерски срещи и срещата на върха ЕС-Африкански съюз през 2020 г. Тази дискусия ще бъде основа за обсъждане на нова цялостна стратегия за Африка", отбеляза Съветът на ЕС.
Ръководството на институциите на ЕС се промени от 1 декември. По-специално, италианският върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини от Италия, която също беше заместник-председател на Европейската комисия, напусна своя пост. Сега европейската дипломация се ръководи от бившия испански министър на външните работи Жозеп Борел.