София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Среща на външните министри от Г-7

Седморката заплашна Русия с нови санкции

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Министрите на външните работи на страните от Г-7 се събират в италианския град Лука в Тоскана. Г-7 включва САЩ, Великобритания, Италия, Канада, Франция, Япония и Германия. Русия също беше включена в групата, но след анексията на Крим участието ѝ във форума беше прекратено.

Министрите ще обсъдят ситуацията след американската ракетна атака срещу сирийска военна база, както и борбата с тероризма на фона на последните атентати в Стокхолм и срещу коптски циркви в Египет.

Съобщава се, че външният министър на Великобритания Борис Джонсън ще предложи нови санкции срещу Русия. Джонсън отмени посещението си в Москва, насрочено за 8 и 9 април.

На срещата ще присъства и американският държавен секретар Рекс Тилерсон, който на 11 април трябва да замине на посещение в Москва за среща с руския си колега Сергей Лавров.

Според британския вестник „Телеграф“ седморката ще поиска от Русия да прекрати подкрепата си за Башар Асад в Сирия, в противен случай ще усили санкциите.