София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Срив в сайта на НСИ

Хакерска атака възпрепятства подаването на годишните данъчни декларации

пропускане
5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Срив в сървъра на Националния статистически институт блокира работата на счетоводителите. Вече трети ден страницата на НСИ не работи или работи изключително бавно, което прави почти невъзможно подаването на задължителните годишни данъчни декларации, обясняват заетите в сферата.
 
Технологията на подаване на декларациите в Националната агенция по приходите изисква преди това  да се направи отчет в статистиката. 
 
Невъзможността това да се случи кри риск задължените лица да не могат да предоставят изникваната им от закона информация в срок, за което могат да бъдат глобени.
 
От НСИ побързаха да успокоят, че  за фирмите, които и в понеделник не са успели да подадат документите си, заради проблема, те ще поискат отсрочка от НАП с два-три дни.
 
Причината за срива пък се дължала на хакерска атака, обясниха от института и увериха, че ИТ специалистите им работят по отстраняване на проблема, като се очаква съвсем скоро системата да заработи с пълния си капацитет.