София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сръбската църква заплаш БПЦ и българския патриарх

Българската църква не трябва да помага на македонската

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Сръбският патриарх Ириней използва обидни и заканителни изрази, както към българския патриарх Неофит, така и към Македонската православна църква - Охридска архиеископия".

Македонският информационен сайт религия.мк публикуваха "скандалното писмо на Сръбския синод" до Българската православна църква.

Сръбският патриарх се противопоставя и заплашва главата на бългаската църква при опита БПЦ да помогне за разрешаване на кононичния статут на МПЦ. Според Ириней БПЦ се опитва да бъде Църква-майка на МПЦ, а така ще се нанесат щети на отношенията между двете сестрински църкви. Писмото е изпратено на 17 април.

Припомняме ви, че през месец ноември 2017 година СПЦ неофициално са заявиха, че са "изненадани от решението на Българската патриаршия и се надяват, че Синодът в София ще остане на линията на каноничния ред в църквата, тъй като след неотдавнашното решение на Европейския съд по човешките права в Страсбург Охридската архиепископия начело с архиепископ Йован Вранишковски е законната канонична църква в този регион". По същото време българският патриарх Неофит заяви, че трябва да се поеме протегнатата ръка на Македония. Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви патриарх Неофит.