София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сръбската православна църква предложи отлагане на Всеправославния събор на остров Крит

Причина за отлагане на събора е конфликтът между църковните представителства

8 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Сръбската православна църква предложи да се отложи Всеправославният събор на остров Крит. Това се посочва в изявлението на сръбския патриарх Ириней, обнародвано от Сръбската православна църква.
Преживяваме трудности във връзка с участието ни в свикания събор и по тази причина предлагаме да се отложи за известно време, се казва в писмото, изпратено до патриарх Вартоломей в Константинопол. Сръбската православна църква разглежда предстоящото събитие в Крит не като събор, а като предварителен съвет с цел по-нататъшно обучение или начален етап на събора.
Този съборен процес, пише още Ириней, трябва да бъде завършен, за да бъдат отстранени разногласията, да се постигне консенсус и единомислие.
Като причина за предложението сръбският патриарх посочи недоволството и критиките от страна на представители на Сръбската православна църква относно текстовете, написани в предсъборния период. В писмото се описва също „неотменимото решение на Антиохийската патриаршия и Българската православна църква да се въздържат от участие в събора“, „проблемите е отношенията между църквите“, както и обтегнатите отношения между Сръбската православна църква и Румънската патриаршия.
Руската православна църква предложи до 10 юни да се проведе извънреден Всеправославен предсъборен съвет. Синодът на Православната църква на Константинопол прие решението на 6 юни да се осъществи подготовка на Събора по предварителния план.