София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сръбският президент на инфарктна визита в Хърватия

Белград и Загреб се опитват да стоплят отношенията си

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сръбският президент Александър Вучич пристига на официално посещение в хърватската столица Загреб, посрещнат от протести на ветерани от югославските войни и зорко пазен от снайперисти и многобройна полиция.

Сърбия и Хърватия продължават да са във влошени отношения, десетилетия след разпадането на Югославия и се очаква визитата на Вучич да е макар и малка крачка в затоплянето между Белград и Загреб.

Властите в Загреб затвориха площад „Марков“, на който беше предвидена демонстрация на ветераните от войната срещу посещението, но въпреки това над 1000 души се събраха на протест на съседен площад.

Ветераните настояват Вучич да се извини за злините, които Сърбия на Слободан Милошевич е причинила на хърватите, но сръбският президент обяви, че няма да позволи страната му да е в слаба позиция „само за да се хареса на някого“.