София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сръбско издание: В България и Хърватия се планират терористичните атаки

Терористите минават свободно през двете държави

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В България и Хърватия се планират терористичните нападения, а участниците в тях минават свободно през двете държави. Това съобщава сръбското седмично издание „Нюзуийк“, цитирано от БГНЕС.

Разследването на сръбската медия се позовава на секретен доклад на френската полиция и секретните служби. В доклада е и телефонът, използван от атентатора-самоубиец от терористичната атака в Париж Ибрахим Абдеслам. Неговата и СИМ – картите на неговите роднини и приятели са използвани най-много в България, Хърватия и Албания.

Професорът и експерт по въпросите на тероризма д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. По неговите думи държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, разследващи тероризъм.

Според официалните власти ситуацията на Балканите е стабилна и балканските държави не са сред основните мишени. В разследването се съобщава, че те са със средно ниво на риск.