София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СС на ООН не може да реши международните проблеми

Според Гутериш е необходима реформа на Съвета за сигурност

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН Антониуо Гутериш вярва, че в момента светът отново е в състояние на Студена война. Той каза това в неделя в интервю за SVT, предаде ТАСС.

"Едно е ясно, че Студената война се е върнала, но има разлика между това, което е било преди и сегашната ситуация", каза Гутериш. "Сега САЩ и Русия не контролират всички, както тогава. Много страни са много активни в региона на (Близкия Изток) : Турция, Иран, Саудитска Арабия и т.н. Няма два хомогенни контролирани блокове. ", обясни генералният секретар на ООН.

"По време на предишната Студена война имаше функции за диалог, контрол и комуникация, за да се гарантира, че когато съществува риск от конфронтация, събитията няма да се изплъзнат, а сега няма механизми", добави той.

Според Гутериш, въпреки че в Съвета за сигурност на ООН има такива основни различия, не е възможно да се реши ситуацията около Сирия. "В Сирия, има няколко различни армии, различни бойците от милициите от целия свят са изправени пред различни интереси – това е времето на Студената война. Има конфликт между сунити и шиити, има и други различия между различните части на региона“, - казва той и допълва: „Очевидно е наивно да се вярва, че ООН може магически да разреши всички тези проблеми, особено когато Съветът за сигурност е толкова разединен. "

"Ние имаме структурен проблем в Съвета за сигурност както се оказа. След Втората световна война Съветът за сигурност вече не е светът на инструмента на вето, който се използва твърде често. Както многократно съм казал, без реформа на Съвета за сигурност, няма да е цялостна реформа на ООН ", каза генералният секретар.

На 21-22 април в Баккра в южната провинция Скане се състоя неофициална среща на Съвета за сигурност. На него са обсъдени мироопазващите операции, както и ситуацията в Сирия. "Имахме много конструктивен разговор, и сме предприели някои обещаващи решения. Решихме да работим заедно, за да се опитаме да се измъкне от драматичната безизходица, в която бяхме при химическите атаки в Сирия", каза Гутериш.