София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачка в Гърция, фериботите спират

Възможни са проблеми с придвижването до островите

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В Гърция е обявена обща стачка, организирана от синдикатите на моряшките и пристанищните синдикати. Стачката започва от 6 часа на 22 септември и трябва да продължи 48 часа.

По-рано гръцките власти предупредиха, че е възможно да бъдат прекъснати фериботните връзки между континентална Гърция и островите. Въпреки това в сряда беше съобщено, че фериботите ще се движат поне до по-големите острови.

От българското министерство на външните работи предупреждават българите, пътуващи в Гърция, че е възможно да има проблеми при придвижването и съветват при нужда да се търси помощ от българските дипломатически представителства.

В изявление на синдиката на моряците и пристанищните работници се съобщава, че причината за протестите е неспазване на трудовото законодателство от страна на работодателите - неизплащане на извънреден труд, закъсняване на заплатите и наемане на работници без осигуровки. Протестите са свързани и с приватизацията на гръцки пристанища.