София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТАЧКИ, БЛОКАДИ И РАЗМИРИЦИ В ГЪРЦИЯ

БОРИСОВ ПРИЗОВА ЕК ЗА МЕРКИ ПО СПИРАНЕ НА БЛОКАДАТА ПО ГРАНИЦАТА НИ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Националната стачка в Гърция се превърна в сблъсък между протестиращи и полиция. Гръцките служители на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат фермерите, които хвърляха камъни по сградата на земеделското министерство в Атина. Над 800 души, дошли от остров Крит, са влeзли в конфликт с властите. Недоволните фермери не бяха допуснати до аграрното ведомство. Това предизвика викове от страна на протестиращите, гласящи „Предатели, продадохте ни!“. След ескалиралото напрежение полицията сама разпръсна кордона си, а служителите в министерството напуснаха работа и се присъединиха към стачкуващите. Мащабът на демонстрациите расте все повече. Очаква се протестиращите да бъдат още по-многобройни и настъпателни тази вечер.
Блокадата по родната ни граница с южната ни съседка продължава. На граничен пункт „Кулата“ пропускането става по график. За ТИР-овете движението беше отворено единствено между 11 и 15 часа. Блокада има и на пункта „Илинден – Ексохи“. Леките автомобили се допускаха единствено между 15 и 17 часа, а за камионите забраната важи от дни. Българските превозвачи са в стачна готовност заради действията на гръцките фермери и загубите, претърпeни в дните на блокада по границите.
Министър-председателят Бойко Борисов призова Европейската комисия за спешни мерки във връзка със ситуацията по пунктовете с южната ни съседка. Премиерът е провел телефонен разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Междувременно правителството в Гърция беше притиснато и от Брюксел по въпроса с мигрантската криза и правилата по регистрация на бежанците. ЕС заплаши Атина, че ще бъде отстранен от зоната на Шенген ако не премахне „недостатъците“ по контрола, който осъществява на границите си.