София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стачките в Гърция може да продължат

Синдикатите продължават да оспорват политиката на правителството

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стачките в Гърция вероятно ще продължат. Това заявиха синдикати от южната ни съседка, които не одобряват политиката на правителството, тъй като според тях страната не може да понесе допълнително орязване на средства от управляващите.

В неделя вечерта кабинетът прие оспорван пакет с мерки, който предвижда намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците. Заради законопроекта в страната се проведе тридневна обща стачка, имаше протести пред парламента, както и сблъсъци с полицията.

Намаляването на разходите, които предприе правителството са, за да може страната да получи 5 млрд. евро от третата спасителна програма на страната.
Управляващите се надяват, че с приемането на закона изискванията на международните кредитори са удовлетворени и средствата ще бъдат отпуснати на Гърция.

Припомняме, че парламентът в Гърция прие спорния „ремонт“ на пенсионното осигуряване. Реформата беше одобрена с 10 гласа плюс – 153 на 143 вота.
Пакетът от мерки предвижда по-високи вноски и сливане на пенсионните фондове.
Над 18 хил. души излязоха по улиците на Атина и още 8000 в Солун срещу наложените изменения.

Заради стачките в Гърция между 700 и 900 шофьори на тежкотоварни автомобили са блокирани на италианските пристанища Бари, Анкона и Бриндизи. Фериботни връзки все още не са възстановени. Това ще наложи оставането на превозвачите по пристанищата в Италия най-рано до сряда. На пристанището в Бриндизи вече трети ден има около 300 камиона, които чакат фериботите да заработят.