София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стаматов: Задължителните народни танци водят до издръжливост

„Не е нужно да се наемат учители, дейността ще се споделя“

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Задължителните народни танци от 1 до 12 клас създават добра възможност за двигателна култура и водят до издръжливост. Това заяви заместник - министърът на образованието Диян Стаматов пред бТВ.

Предложението е заложено в работния вариант на новите учебни програми. Във всеки клас ще се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика.

По думите на Стаматов няма да е нужно да се наемат учители, които да преподават народни танци. Заместник-министърът обясни, че учителите могат да си споделят тази дейност.
Според Стаматов е нормално да има остра обществена реакция срещу предложението, но по думите му „всеки се нуждае от танци".

Припомняме, че работните варианти на новите учебни програми предвиждат народните танци да са задължителни в часовете по физическо възпитание и спорт. Изучаването ще започне още от 1-ви клас, като до края на средното си образование учениците ще трябва да са усвоили стъпките на 22 хора.