Гледай
на живо

Станишев: Ердоган налага авторитарен режим

„В Турция се извършва най-лошата политическа репресия“

Станишев: Ердоган налага авторитарен режим Управляващите в Турция обявяват голям брой хора за „престъпници“, защото изразяват несъг... thumbnail text

Управляващите в Турция обявяват голям брой хора за „престъпници“, защото изразяват несъгласие с правителствените политики, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на свое посещение в страната. Според него това е най-лошият тип политическа репресия. Европейските прогресивни партии винаги са отричали насилието и тероризма по възможно най-категоричен начин. Станишев посочи още, че арестът на кмета на Диарбекир не се основава на доказателства, това е политически мотивиран акт.
Основната цел на двудневното посещение на Станишев и водената от него делегация – Арни Лиец (евродепутат), Хърбърт Шмалщаг (бивш кмет на Хановер), Мари Рос Коро (Френска социалистическа партия) и Джакомо Филибек (заместник генерален секретар на ПЕС), е да се запознаят лично със ситуацията около нарушенията на човешките права, демокрацията и върховенството на закона. Бяха проведени срещи с Демократичната партия на регионите, Свободния женски конгрес, Конгреса на демократичните общества и с представители на община Диарбекир.
В Анкара президентът на ПЕС се срещна с лидера на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу и с председателя на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ. С двамата опозиционни лидери той обсъди политическата ситуация в страната и последните действия на президента Ердоган срещу свободата на медиите.