София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Станишев: Промяната на листата не е бойкот над г-жа Нинова

„Политиката е въпрос на намиране на решения“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вчерашният 9-часов пленум на БСП доведе до сериозна промяна на листата на социалистическата партия за предстоящия евровот. Практически волята на сегашния лидер Корнелия Нинова бе съборена от тази на бившия такъв на партията. Елена Йончева остана водач, но Сергей Станишев от липсващ в списъка се превърна в абсолютно избираема кандидатура. Той зае 5-то място в пренаредения списък. Това доведе до всеобщото мнение, че ставаме свидетели на бойкот над г-жа Нинова. Станишев категорично отрече това в интервюто си по Нова тази сутрин: „Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за Европейския парламент. Досега е дърсен диалог и баланс, за да излезем обединени”.
Станишев изрази притеснения за България, тъй като Европейския съюз е нестабилен и клатушкащ се, но и увереност, че един добър резултат за БСП на изборите би се отразил чудесно на цялата социалистическа общественост в Европа и би довела до необходимите резултати: „Първото нещо, към което трябва да се стремим, е да няма Европа на няколко скорости, защото така България остава в периферията“.
Станишев благодари за публично заявената подкрепа на Елена Йончева: „Още на предишния пленум, когато се избираше водач, тя подкрепи моето предложение“.
Бившият лидер на БСП каза, че не иска на всяка цена да стане евродепутат, а че за него е важно партията ясно да заяви своята европейска социалистическа привързаност и да работи задружно към промяна на Европа.