София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Стара хартия за нова книга"

В София - 15.09, Русе- 28.09. а Велико Търново - 29.09

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

За поредна година "Стара хартия за нова книга" се провежда през септември. Целта е всеки, който иска да получи книга , да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране.

В София инициативата ще се състои на 15 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. "Витоша“ 37 пред Книжен център "Гринуич“. Провежда се под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. 

Столицата е третият град, в който се провежда събитието. Преди това, то се състоя в Бургас и Хасково 

Рекордьорите на кампанията от Русе за пета поредна година имат възможност да участват в събитието на 28 септември между 10,00 и 13,00 часа на пл. "Свобода" пред Съдебната палата.

Велико Търново дебютира в кампанията на 29 септември от 10,00 до 13,00 часа в парк Марно поле, централен вход.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – едно от двете специални издания на „ЕКОПАК България“ "Грийн тийн" и "Ти можеш да спасиш планетата“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за нови издания на двете книги.

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център "Гринуич“ и "ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.