София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Старият свят през очите на бъдещето

Изложба „Новите очи на старите сгради“ в район Нови Искър

8 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Дори най-обикновените наглед неща за нас възрастните в очите на детето изглеждат като магия. А старият свят през погледа на бъдещето изглежда по-светъл и носи повече надежда.
Такава е историята на сградата, която в район Нови Искър наричат „Старата баня“. Неприветливото здание прави впечатление още от пътя. Изоставена, с неясна съдба и още по-малко ясно бъдеще, Старата баня е потънала в тиха саморазруха, незабелязвана сякаш от гражданите, макар в централно място на града.
До момента, в който в сивото ежедневие на постройката не се случва вълшебство. И разбира се, в това вълшебство са намесени децата и изкуството, което те предлагат като алтернатива на всички причини на възрастните сградата да стои години наред като символ на грозотата.
Една галерия на открито, наречена символично „Новите очи на старите сгради“ е причината, която кара минаващите покрай Старата баня да се усмихват напоследък. Благодарение на тази изложба сградата успя да грейне с прекрасните, цветни картини, нарисувани от децата на района. Произведенията на изкуството са разположени по прозорците на старата, а създадените картини-пана, нарисувани с обич от децата, от младите и активни хора на района, са нейните нови „цветни очи”.
Уникалната галерия събра за първи път от много време насам родители, деца и случайни минувачи, които да се насладят на труда и творчеството на младите таланти. На изложбата присъства и кметът на район Нови Искър.
Организатор на проекта е фондация “Изкуството и детето”, одобрен, финансиран и подпомогнат от Програма Европа на Столична община”. А инициатор на вълшебната изложба е художникът Боряна Занова, която разказа за галерията на открито, за работата с деца, за любовта към картините и за изкуството да останеш дете.
В изложбата са включени картини на ученици от 179 ОУ „Васил Левски“ – с. Доброславци и деца от с. Балша, учещи в училището в с. Доброславци; Читалище „Пробуда 1921“ – с. Доброславци – Школата по рисуване; ЦДГ– 32 – с. Чепинци; Читалище „Христо Ботев 1919“ – с. Мировяне – Школата по изобразително изкуство; 170 СОУ „Васил Левски“ – кв. Курило; Читалище „Христо Ботев 1907“ - кв. Курило – Школата по изобразително изкуство; 176 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Негован.
Идеята за създаване на знаков център е част от превръщането на районите на град София в места с уникална идентичност и значимост, споделят организатори и участници в инициативата.