София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Старите и мощни коли ще плащат най-много

Столичният общински съвет прие предложението на кмета Фандъкова

4 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Официално - собствениците на стари и мощни автомобили в София, замърсяващи най-много въздуха, ще плащат и най-скъпо за притежанието им, реши на свое заседание в предпоследния си  работен ден Столичният общински съвет, приемайки предложението на кмета Йорданка Фандъкова.
 
Колите, които са с най-ниска мощност, но и с нисък екостандарт,  ще бъдат таксувани с от 3 до 10 лв. Повече.
 
За автомобилите с до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението ще бъде между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за тези от тях,които са с екостандарти 0,1,2. За превозните средства със стандарт 3 и 4, поскъпването ще е със 17 лв. Разчетите показват, че Столичната община ще събере около 18 млн.лв. през 2020 г. От тази мярка. Пари, които се очаква да бъдат вложени в подобряването на качеството на въздуха в София, който в последно време държи първите места по-един от най-лошите в света.
 
„Най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда, каза пред журналисти кметът на София. Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента”, посочи Фандъкова.
 
Освен данъка върху автомобилите, увеличава се и този за възмездно придобиване на имущество в София, като там идеята е да се осигурят повече средства за ремонти на малките улички в кварталите.
 
Според Йорканда Фандъкова е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината, което се прие е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента.