Гледай
на живо

Стартира национална информационна кампания за донорството

1151 човека у нас се нуждаят от трансплантация

Стартира национална информационна кампания за донорството 1151 човека у нас се нуждаят от трансплантация. Темата за донорството обикновено се приема противоре... thumbnail text
1151 човека у нас се нуждаят от трансплантация. Темата за донорството обикновено се приема противоречиво сред хората. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде старт на Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България. Тя е под мотото "Да! За живот!". Целта е да се повиши осведомеността на обществото за същността и значението на органното донорство.
 
За кампанията е изготвено първо специализирано проучване по темата от Алфарисърч. Според изнесените данни, основно хората се страхуват от злоупотреба. Страхът е породен от недоверието към медицинските специалисти, че при евентуален инцидент няма да бъдат положени достатъчно усилия съответният човек да бъде спасен. 
 
Друга причина за отказ хората да бъдат донори е суеверието им, или страхът да не предизвикат съдбата. Боряна Димитрова призова за подкрепа от религиозните институции в този аспект. А министър Ананиев заяви, че сигурността на хората е гарантирана.