Гледай
на живо

Стартира новата система за лекарства

Фармацевти прогнозират масови фалити

Стартира новата система за лекарства Прилагането на новите правила в Европейския съюз за безопасност на лекарствата стартира официално от... thumbnail text
Прилагането на новите правила в Европейския съюз за безопасност на лекарствата стартира официално от днес. Целта на въвеждането на системата е да се откриват по-лесно фалшивите медикаменти. 
 
За да се случва това, производителите вече ще са длъжни да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковките.Също така, аптеките, включително продаващите онлайн, както и болниците, ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги дадат на болните.
 
Медикаментите, произведени до днес без знак за безопасност,  ще могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност.
 
Според новата система аптеките и болниците ще трябва да проверяват по цялата верига на доставка автентичността на лекарствата.
 
Всички тези промени предизвикаха системното възмущение на фармацевтичния бранш. Причината е, че за да отговарят на новите изисквания, аптеките трябва да направят допълнителни инвестиции – за софтуер и електронни четци. Според голяма част от гилдията, разходите ще са непосилни за малките аптеки в страната и това ще доведе до масови фалити и до оставане на населени места без достъп до лекарства.
 
Поради тази причина във вторник  аптекари облякоха жълти жилетки в знак на протест и поискаха отлагане на реформата, за да имат търговците на лекарства достатъчно време, за да се подготвят за новите изисквания.