София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стартира официалната предизборна кампания

Кампанията ще се проведе от днес до 4 ноември

8 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

От днес до 4 ноември ще се проведе официалната предизборната кампания за президентските избори и организирания от „Шоуто на Слави“ референдум. След този момент всякакъв вид политическа агитация ще бъде забранена до края на 6 ноември – изборния ден.

Двойките, които ще се включат в надпреварата за президентския пост са 21, след като в последния момент отпаднаха Светослав Витков и Владимир Кузов.
Кандидатите обещават коректна кампания, която ще се случва както „лице в лице“, така и посредством социалните мрежи.

От днес до изборите е забранено публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията. Когато медиите излъчват платени агитационни материали, те трябва да укажат това по подходящ начин. Кампанията се води на български език.

Агитационните материали представляват плакати, билбордове, видеоклипове и др., трябва да посочват, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Забранена е всякакъв вид политическа реклама, нарушаваща ясно установените правила.

Днес кандидатите трябва да подадат данни за кампанията си в Сметната палата. В Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) партии, коалиции от партии и инициативни комитети, са длъжни да представят информация за регистрацията си и финансирането на кампаниите. Срокът е 12 октомври.