София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стартира първото дело по тероризъм у нас

Сирийците са обвинени в планиране за присъединяване към ИДИЛ и "Мюсюлмански братя"

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Трима сирийци, обвинени в тероризъм, застанаха пред наказателния съд днес в обвинение за планиране на присъединяване към терористичните групировки „Мюсюлмански братя“ и „Ислямска държава“. Обвиняемите са на възраст между 20 и 25 години и бяха арестувани на границата с Турция край Свиленград през февруари. Пристигнали са в София с автобус от Пловдив, а до там стигат от Александропулос, Гърция. Първото заседание беше на 2 август.
Защитниците на обвиняемите поискаха да бъде прекратено съдебното производство поради недостатъчна яснота в обвинението – Как заради желанието на подсъдимите се стога до заключението, че искат да се включат в групировките. По думите на адвокатите на сирийците остава противоречието – искали ли са въпросните да се занимават с тероризъм или са го правили.
Единият от обвиняемите заяви, че преведените отговори на свидетелите не отговарят на истината. Въпреки доводите на защитниците и подсъдимите, съдът реши, че са неоснователни и няма противоречие със закона.
Не може да се изисква от прокуратурата да посочи, че обвиняемите вече са извършили или ще извършат престъпление, ние нямаме машина на времето и не можем да гадаем, но позовавайки се на закона, считам, че следва да се даде ход на делото, заяви прокурорът. И въпреки дефицита на доказателства, все пак има снимки и съобщения, които тепърва ще бъдат доказвани, допълни той.
Следващото заседание ще се състои на 18.10, когато ще бъдат призовани и първите свидетели. Адвокатите отправиха искане на тайния свидетел да му бъде снета защитата и да бъде призован без да се крие личността му, която така или иначе е известна на всички и пречи на работата по делото, твърдят защитниците.