София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стартира работата по замразен строеж в Синеморец

Инвеститорите получиха разрешение да довършат проекта

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Спрян преди години строеж в Синеморец получи разрешение да бъде довършен. Той бе спрян през 2015 г., заради това, че попада в границите на природен парк "Странджа" и не отговаря на екологичните норми.

Това е общински парцел, край устието на река Ропотамо, който е бил закупен на търг от Неделчо Гинин, а управител на фирмата инвеститор е неговата дъщеря. Това не е първият имот, който Гинин придобива в Синеморец по странен начин, съобщава БТВ.

Разследване през 2007 г. показва, че с протекциите на администрацията в Царево е получил парцел край морето като крайно нуждаещ се, за да си построи дом. Новият строеж е непосредствено до хотела с апартаментите, но на по-предна линия. РДНСК отнема строителното разрешение на базата на актовете на екоинспекцията. Четири години по-късно Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора. Причината е, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди да бъде обявен за природен парк.

Директорът на парк „Странджа” Румяна Цвяткова обясни, че паркът е основан през 1995 г. Общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона. Според служителя на парка Иван Камбуров не е спазена процедурата за промяна на границите съобразно Закона за защитените територии.

От регионалната екоинспекция обясниха, че част от имота попада в парка. За да бъде изключен от него, трябва да се приеме общ устройствен план.

Д-р Атанас Орачев от сдружение „Черноморска Странджа” обясни, че освен застрояването има и друг скандал. А именно за незаконното разкопаване на могила, където е намерено прословутото синеморско съкровище. По думите му то е изключително и в момента е в НИМ.

Това е поредният случай на съмнително строителство по крайбрежието. Заради зачестилите сигнали за строежи по Южното Черноморие през последните дни лично премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на ДНСК.

На 25 януари стана ясно, че временно се спират трите спорни строежа, а именно на брега на къмпинг "Градина", къмпинг "Арапя" и край плажа "Алепу“.