София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стефан Иванов: Длъжници сме на българите в Сърбия

Българското население в Западните покрайнини се е стопило на 20 000 души

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Сръбската държава се опитва от 100 години да обезбългари Западните покрайнини. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ историкът Стефан Иванов. От 200 000 българите в Покрайнините са намалели в момента на около 20 000, каза той.

Това е сръбска политика, но има и българи, които работят за обезбългарявенето, каза още Стефан Иванов.

Той коментира, че България трябва да подкрепя Сърбия за членство в ЕС, но да има гаранции за спазване на правата на българите.

Има хора като Иван Николов, като Димитър Димитров, като сдружение „Глас“, които се борят за българското в Сърбия и трябва да бъдат подкрепени от българската държава, каза още историкът.

Той добави, че в момента в Босилеград има изложба, която напомня за клането, което сръбска чета е извършила в района на града преди 100 години.

Босилеград сега се обезлюдява, младите хора отиват да учат в България, някои в Белград и Европа и малцина се връщат, каза още Стефан Иванов и посочи, че в момента цялата Босилеградска община има около 8000 жители, а самият град е около 5000 човека.

Той призова за активни усилия на българската държава за съхраняване на българщината в този край.

Ние сме длъжници на тези българи, коментира още Стефан Иванов.