София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стоичков няма да е консул в Испания

Живее в САЩ и не си комуникира с властите, твърдят от Външно министерство

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Стартира процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на Република България в Кралство Испания със седалище в Барселона и с територия на действие областите Каталуния и Арагон. Предстои след вътрешна процедура решението да бъде разгледано от Министерския съвет, съобщи МВнР.
"Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет № 585 от 29 юли 2011 г. През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви.
Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", се казва в съобщението на външно министерство.
След референдума за независимост, проведен в Каталуния, Стоичков се изказа в подкрепа на каталунците. Той поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, като я обвини в подкрепа на бившия испански диктатор Франсиско Франко.