София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СТОЛИЦАТА С 60 КМ НОВИ ВЕЛОАЛЕИ

ЩЕ БЪДАТ ОСИГУРЕНИ И ПАРКОМЕСТА ЗА 240 ВЕЛОСИПЕДА

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

    Около 60 км нови велосипедни алеи ще бъдат изградени в София през тази година, заявиха от пресцентъра на Столичната община.
    Велоалеи ще бъдат предвидени по булевардите „Ботевградско шосе", „Тодор Александров", „Никола Мушанов", както и отделни отсечки в централната част на София. Изграждането им ще се осъществява паралелно с изпълнението на големите инфраструктурни проекти и ремонтните дейности по столичните пътища.
    На община София ще бъдат осигурени и паркоместа за 240 велосипеда. Очаква се общината да посочи подходящите места за монтиране на специализираните стойки за паркиране.
    Велосипедни стойки ще бъдат поставени и на 21 места в Пловдив, където до края на тази година трябва да бъдат изградени 48 км велоалеи, финансирани по европейски програми.
    Проекти в грижа за колоездачите се осъществяват и в Русе. Интерес към популяризиране на придвижването с велосипеди проявяват и малки общини. Пример за това е Перущица, която е потърсила опит и добри практики заради големия брой културни обекти на територията й, които са достъпни с колело.