София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Столичани ще пренареждат външните тела на климатиците си

Това е част от новата наредба за градската среда

пропускане
5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Нова наредба за градската среда предвижда множество промени във фасадите на сградите в София. Това заяви главният архитект на общината Здравко Здравков.

Новият план „Максимум“ трябва да влезе в сила от 2020 г.

Според едно от предложенията, вписани в документа, столичани ще трябва да пренаредят външните тела на климатиците си в определена линия. Вече са готови проектите на това как трябва да изглеждат улиците „Граф Игнатиев“, „6-ти септември“ и „Цар Шишман“. Собствениците ще имат срок от 3 години да приведат сградите в „приличен“ вид. Това включва премахването на реклами и висящи кабели от фасадите. Също така те ще имат възможност да кандидатстват в общината за изготвяне на проекти за реставрация на ценни сгради. Самият ремонт ще бъде извършван със собствени средства. Има избрани и 6 цветови палитри, които ще се ползват при новия облик на сградите.

„Тази наредба има огромна претенция да подреди нещата в града и затова при създаването и търсихме примери по цял свят как се правят нещата. Крайната цел и подреждането на града с даване на ясни цветови решения - оформяне на партерите, оформяне на фасадното осветление. Всяка една от тези сгради ще получи своето досие“, обясни архитект Здравков.

„Подреждането на къщичките“ както ги нарече той, ще продължи и към крайните квартали, за където вече е вдето решение как да изглеждат уличните настилки, тротоарите и градското обзавеждане.