София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столичани ще влизат в центъра на София с винетка?

АПИ и Столична община обсъждат компромисен вариант за шофьорите

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Агенция „Пътна инфраструктура" и Столичната община обсъждат въвеждането на пътни такси за ползването на Северната скоростна тангента.

Вчера кабинетът реши съществуващият път от София до Калотина да стане магистрала „Европа”. В трасето обаче попада и част от Околовръстното шосе на столицата. Това означава, че жителите на няколко столични района ще трябва да влизат с винетка в центъра на града.

Предстои да бъде уточнено какъв да е компромисният вариант, така че жителите на квартали, част от Столичната община, да не дължат винетна такса за минаване по отсечката в града, която вече е част от магистрала.

Според пътната агенция по Северната тангента се осъществява транзитния трафик от автомагистралите „Хемус", „Тракия", „Струма" и се дължат пътни такси.

От общината настояват, че жителите на столицата не би трябвало да плащат за преминаването през високоскоростния път, защото е в рамките на града.