София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столична община обеща по-чист въздух през зимата

18 000 души годишно умират от замърсен въздух

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Столична община обеща на своите граждани да дишат по-чист въздух през тази зима. През първите три месеца на 2018 г. Изпълнителната агенция по околна среда е отчела със 100 превишения по-малко на фини прахови частици във въздуха на София, отколкото първото тримесечие на 2017 г. Освен това отчетените средни концентрации за тримесечието варират в диапазона между 30 и 53 микрограма на куб. метър (µg/m3), докато година по-рано са в диапазона 52-77 µg/m3.

Зам.-кметът по околна среда Йоана Христова коментира, че намаляването на броя на среднодневните превишения и на самите средни концентрации на фините прахови частици е резултат от комплексните мерки, които общината заедно с гражданите предприема за подобряване качеството на въздуха. Тя добави, че всеки от нас участва във формирането на качеството на въздуха и ние определяме какъв точно въздух ще дишаме.

Зам.-кметът сподели, че през последната година Столична община изпълнява комплекс от над 100 заложени мерки от Актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха в София до 2020 г. Една от тях е и приетият през януари от Столичният общински съвет Механизъм с действия при превишения на фини прахови частици.

Припомняме ви, че през изминалата зима в столицата ни бяха измерени стойности за замърсен въздух много над допустимата стойност, а това доведе до превантивни мерки от страна на Столична община. Тя въведе "зелен" билет за градския транспорт, който бе на стойност 1 лев за всички градски линии в рамките на един ден. Целта бе да се приканят хората да слязат от своите автомобили и да запазят въздуха по-чист.

Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт, докато София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че близо 18 000 души годишно умират у нас именно от усложнения от фините прахови частици във въздуха, който дишаме.