София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столичната община отказва да налага глоби

Прокуратурата разследва случая

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Повече от две години Столична община не налага глоби за незаконните преместваеми обекти и билборди, поставяни на нейна територия, въпреки че според наредбата санкцията за такова нарушение е в размер от 10 до 50 000 лева. Такова признание направи пред камерата на телевизия "Евроком"- Влади Калинов ръководител на дирекция "Общински строителен надзор" в София. Причината за това пък по думите на Калинов е свързана недостатък в закона.
 
Така се оказва, че от началото на 2017-та година до настоящия момент, всеки желаещ да постави свой павилион или билборд на избрано от него място, без да е получил каквото и да е разрешение, може да да го стори и няма да търпи за това си действие абсолютно никакви санкции. Проблемът бил в Закона за административните нарушения и наказания, а той можел да се промени само от Парламента.
 
Колко са незаконните обекти в София също не е ясно, а служителите в "Общински строителен надзор", извършващи проверки са  само 15 души и инспектират основно по сигнали.
 
Така, ако решите да си  поставите  например павилион в Южния парк, единственото, за което трябва да внимавате е да не ви натопят съседите.
Нищо обаче не ви пречи след седмица или две да поставите обекта си на ново място.
 
За всички тези нередности сигнализира в предаването "България на живо" с водещ Иво Божков по телевизия "Евроком" Светлозар Алексиев, който вече е подал и сигнал до прокуратурата, а разследването е стартирало.
 
Подробности по казуса с незаконните премествами обекти в София очаквайте тази сряда от 22:00 часа в предаването "България на живо" по телевизия "Евроком".