София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Столтенберг призова за диалог с Русия

В Брюксел се провежда среща на върха на НАТО

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Брюксел се провежда среща на върха на НАТО. В рамките на два дни лидерите на страните-членки на Северноатлантическия алианс трябва да обсъдят основните въпроси, свързани с функционирането на военния блок.
“Европейският съюз във военната сфера не може да се превърне в алтернатива на НАТО”, каза генералният секретар на Северноатлантическия алиансЙенс Столтенберг.

"ЕС не може да замени или да бъде алтернатива на НАТО," каза той на конференция за сигурността, посветена на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Според Столтенберг усилията на ЕС за повишаване на отбраната на общността "могат да укрепят европейския стълб в НАТО".

В същото време той отбеляза, че след оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз "80% от военните разходи на НАТО ще паднат върху страните от съюза, които не са членки на ЕС".
Генералният секретар на НАТО заяви, че е необходимо да се води диалог с Русия за решаване на сложни проблеми и тяхното присъствие в отношенията не е аргумент в полза на изолация на Москва.

"Важно е да се говори с Руската федерация, за да се опитаме да намалим напрежението, за да се решат и сложните въпроси," каза Столтенберг на срещата на върха на НАТО.

"Ние не признаваме незаконното анексиране на Крим. Не се признават действията към кибер намеса в изборите, знаем и за инцидента в Солсбъри, а има и други примери", каза Йенс Столтенберг и добави, че това не са аргументи в полза на изолацията на Русия, „защото в период на значително напрежение диалогът е особено важен”.

По-рано, по време на работен обяд с генералния секретар на НАТО, американският лидер Доналд Тръмп изрази недоволството си, че Алианса трява да пази страна като Германия, която плаща милиарди долари годишно на Русия за газопровода „Северен поток 2“, а вноската на Берлин в НАТО е малко повече от 1%.

"Смятам, че това е много несправедливо за страната ни и несправедливо за данъкоплатците, тъй като Германия е богата държава", добави американският лидер.

От своя страна Столенберг каза пред репортери, че изграждането на газопровода "Северен поток 2" е национално решение, а не споразумение на НАТО. В същото време той подчерта, че алиансът обръща внимание на въпросите на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните доставки.