София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Прекратиха концесията на летище Пловдив

Спечелилият конкурса се отказва от сключването на договор

5 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

По предложение на министъра на транспорта Росен Желязков правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив.

Процедурата е открита с Решение на Министерския съвет от 30 декември 2016 г. Министерският съвет е определил за концесионер участника в процедурата за предоставяне на концесия – Обединение между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”.

Класираният на първо място участник обаче е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор.

За отказа на китайския конгломерат се разбра още през юли. Тогава от консорциума обявиха, че няма да успеят да приключат с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.

Законът за концесиите дава оперативната самостоятелност Министерския съвет да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата, да сключи концесионния договор.

Установена е обаче съществена разлика в офертите на участниците, класирани на първо и второ място.

Новият закон за концесиите е приет след приемане на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив, да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

На дневен ред е концесията на летище София, за която БСП настоява кабинетът да я прекрати, защото летището е обект, важен за националната сигурност на страната.