Гледай
на живо

Прекратиха концесията на летище Пловдив

Спечелилият конкурса се отказва от сключването на договор

Прекратиха концесията на летище Пловдив По предложение на министъра на транспорта Росен Желязков правителството прекрати процедурата за конц... thumbnail text

По предложение на министъра на транспорта Росен Желязков правителството прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив.

Процедурата е открита с Решение на Министерския съвет от 30 декември 2016 г. Министерският съвет е определил за концесионер участника в процедурата за предоставяне на концесия – Обединение между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”.

Класираният на първо място участник обаче е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор.

За отказа на китайския конгломерат се разбра още през юли. Тогава от консорциума обявиха, че няма да успеят да приключат с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.

Законът за концесиите дава оперативната самостоятелност Министерския съвет да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата, да сключи концесионния договор.

Установена е обаче съществена разлика в офертите на участниците, класирани на първо и второ място.

Новият закон за концесиите е приет след приемане на решението на Министерския съвет за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив, да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

На дневен ред е концесията на летище София, за която БСП настоява кабинетът да я прекрати, защото летището е обект, важен за националната сигурност на страната.