София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стопаните на избити животни ще получат по-големи обезщетения

Порожанов призна, че е липсвал диалог с потърпевшите животновъди

6 годиниАгро 1 Боряна Райчева

Над 4000 са избитите животни в Странджанско заради плъзналата чума по добитъка. От понеделник стартира плащането на обезщетенията на собствениците на евтаназирани животни. Министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че компенсациите ще бъдат увеличени, тъй като първоначално са били изчислени на по-ниска статистическа база.

„Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни пред Нова телевизия Порожанов.

Министърът обясни подробно как ще се изчислява колко ще бъде обезщетението за едно животно и от какво зависи сумата, която ще получи даден стопанин. По думите му, обезщетенията са напълно адекватни.

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, допълни Румен Порожанов.

Той посочи, че има и допълнителни компенсации. „За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министърът.

Порожанов призна за липсата на комуникация със собствениците на убитите животни и отбеляза, че български животновъди ще дарят животни на засегнатите стопани в районите с чума.

„Трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, заяви Румен Порожанов.

Той обясни подробно как ще се изчислява колко ще бъде обезщетението за едно животно и от какво зависи сумата, която ще получи даден стопанин. Обезщетенията са напълно адекватни, категоричен е Порожанов.

„Оставките в правителството не е някаква тема", заяви той. „Премиерът като щракне с пръст, ще си я подадем. Аз съм в кабинета, за да работя“, земеделският министър.